top of page
Didactische tips

Buitenschoolse opdrachten

Kadering buitenschoolse opdrachten

 

               Een bezoek aan de dokter (film dokter)

               Een bezoek aan de apotheek ( spreekopdracht met Smartphone)

               Enquête over ziek zijn

 

 

Het doel van buitenschoolse opdrachten

Buitenschoolse opdrachten leiden tot een sterke wisselwerking tussen taalonderwijs in en taalgebruik buiten de klas. De opdracht moet wel haalbaar zijn voor elke leeftijd, ongeacht de verblijfsduur, geslacht, eerstetaalachtergrond, vooropleiding of geletterdheid. Ze moeten ook actueel zijn en aansluiten bij hun leefwereld (welke cursist heeft geen Smartphone?).

Onze opdrachten beantwoorden aan die criteria.

We geven de cursist de opdracht een doktersbezoek te filmen.

 

Feedback op buitenschoolse opdrachten

Om zelfstandig vaardigheden te oefenen vanuit het klaslokaal kan je als leraar inspelen op het competentiegevoel van de cursist en kan feedback het leerproces versterken. Een terugkoppeling op de buitenschoolse taken in het klaslokaal is daarom een meerwaarde.

Tijdens het uitvoeren van de buitenschoolse taak  gaat de cursist immers  de confrontatie aan  met zijn omgeving. Dit is een hele uitdaging die toch wel moed vraagt en doorzettingsvermogen. De cursist leert immers zelfstandig  de leerstof in de praktijk te gebruiken. Hij krijgt van zijn omgeving vaak indirecte feedback die hij soms niet direct kan plaatsen. 

 

Variatie

De bedoeling is dat de cursisten binnen hun eigen omgeving expliciete aandacht hebben voor de Nederlandse taal en dat ze stilstaan bij levensechte situaties en zelf hun woordenschat aanvullen.

Door het filmen van een bezoek aan de dokter leren ze in een specifieke situatie Nederlands. Onze opdracht kan ook leiden tot vervolgopdrachten. Zo kunnen de cursisten opnames maken van hun bezoek aan de apotheker, specialist, tandarts, enz. … . Of erop uittrekken om contact te maken met hun buren en vrienden met onze enquête over ziek zijn.

 

Meer dan taalleren

Bij het samenstellen van de opdracht opteerden we voor het ontplooien van andere niet-talige competenties van de cursisten. ( organiseren van een taak, gebruik van media, voorbereiding, creativiteit). Door ook andere talenten aan te spreken, versterken we niet alleen de aandacht maar vergroten we ook hun gevoel van competent zijn.

 

Bij elke opdracht kunnen de oefeningen en documenten gebundeld worden in een taalportfolio . De cursisten gaan zelf op zoek naar de informatie die ze nodig hebben en worden zo gestimuleerd om de nieuwe tweede taal te benaderen vanuit hun eigen omgeving; niet alleen receptief, maar ook (en vooral) productief.

Kahoot!

Wat is Kahoot? Leerdoel

Kahoot is een een student-response-system. Dat betekent dat de docent vragen stelt via zijn pc. Deze vragen verschijnen op het digibord. De cursisten reageren daarop via hun pc, laptop, smartphone of tablet. Er wordt een overzicht getoond van de gegeven reacties en de docent kan daarover dan in gesprek gaan met de cursisten. De cursist krijgt onmiddellijke feedback en hij krijgt een inzicht in zijn presteren en kennis van het onderwerp.

Hoe werkt het?

Je kan als docent zelf vragen ontwerpen:

             * een serie meerkeuzevraen

             * meningsvragen

              * enquêtevragen

Als de docent zijn quiz opent wordt er een pincode zichtbaar op het digibord.

Als de cursisten op hun apparaat surfen naar https://kahoot.it en de pincode en hun naam invoeren komen zij in de omgeving waar zij de vragen kunnen beantwoorden.

Op het ogenblik dat de docent een vraag vrijgeeft verschijnt die vraag met bijbehorende antwoordmogelijkheden (elk voorzien van een eigen kleur) op het digibord. Op het apparaat van de leerlingen verschijnen kleurvlakken die overeenkomen met de kleuren van de antwoorden op het digibord.  De leerlingen kunnen de vraag beantwoorden door te klikken op de kleur van het antwoord waarvan zij denken dat het goed is. 

Nadat de vraag door de leerlingen is beantwoord  krijgt de docent op het digibord een overzicht van de gegeven antwoorden en kan hij die met zijn cursisten bespreken, daarna geeft hij de volgende vraag vrij.  Als de docent het wil kan hij de resultaten oproepen in een Excel-spreadsheet en inzage krijgen in de resultaten van zijn leerlingen. 

Toepassingen

Woordenschat testen op verschillende niveaus

Grammatica en spelling testen; zoek de fouten, wat is juist, gatenoefening

Inhoudsvragen stellen over een film

Luistertest afnemen

Bron: http://ict-idee.blogspot.be/2013/09/168-kahoot-docent-stelt-vragen-op.html

 

 

Tip
Tip
Tip
Tip
Tip
Tip
Tip
Tip
Tip
Tip
Tip

Werken met filmpjes

Effectiviteit van videobeelden

Om effectief te leren van videobeelden (en animaties) moeten deze aansluiten bij de werking van het geheugen. Wat betekent dat voor hoe het bewegende beeld eruit moet zien?

Het segmentatieprincipe 
Het opsplitsen van bewegende beelden in betekenisvolle delen beïnvloedt het leren positief. Dit heet het segmentatieprincipe. Leerlingen krijgen steeds even de gelegenheid om de informatie te verwerken voordat zij weer nieuwe informatie krijgen. Ingevoegde pauzes voorkomen cognitieve overbelasting. En helpen structuur in de informatie te zien

Bronnen:

Titel: Waarom leren leerlingen meer van animaties met pauzes?

4W Uitgave 3-2014, Kennisnet

Auteurs: Ingrid Spanjers e.a. 2014

Lestip (eigen lespraktijk ) bij het filmpje van de dokter:

Pauzeer het filmpje reglmatig en stel vragen aan de cursisten:

       Wat heb je gezien?

       Vertel eens wat er gebeurd is.

       Wie gaat naar de dokter?

       Waarom gaat ze naar de dokter?

       Wat scheelt er ?

       Wat doet de dokter?

       Wat zegt de dokter?

       Wanneer moet het meisje terugkomen?

Na het bekijken van het filmpje kan je de cursist laten reflecteren door de overdracht te maken op de cursist zodat hij meer betrokken wordt bij de les:

       Vertel eens over jouw dokter.

       Hoe ziet jouw dokter eruit?

       Heb jij ook al een ongeval gehad?

       Wat vind je van deze dokter? Is hij lief en vriendelijk? Is jouw dokter ook lief en vriendelijk?

      

Videomodelvoorbeelden: wat is het leereffect voor het ‘model’ zelf?
Uit een onderzoek van het instituut voor het Instituut voor Psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam (2013) blijkt dat leerlingen, als zij een tekst bestuderen om aan een ander uit te kunnen leggen, meer leren over een onderwerp als ze deze uitleg op een filmpje zetten. Ook kunnen ze het geleerde daarna beter toepassen dan leerlingen die een tekst bestudeerden met alleen de intentie om de tekst uit te leggen en leerlingen die leerden voor een toets

Bron
Titel: Beter leren door het maken van een filmpje

Auteurs: Kennisnet, Vincent Hoogerheide e.a. 2013

Lestip - De cursisten maken zelf een film

Laat de cursisten een film maken over een thema. Laat ze vertellen wat ze geleerd hebben in dat thema. Bekijk de filmpjes klassikaal. Zo krijgt de cursist inzicht in zijn leerproces. Hij krijgt een antwoord op de vragen: ken ik evenveel als de anderen, wat is nog moeilijk voor mij, enz...

Andere lestip (uit eigen lespraktijk)

Verdeel de klas in groepen van 5 à 6 cursisten. Geef de opdracht om samen vragen te bedenken bij de film voor hun collega cursisten uit een andere klas. Iedereen moet meedenken.

De cursisten duiden iemand aan die de vragen opschrijft, iemand die de tijd in de gaten houdt. Je kan deze rollen uitbreiden. Zie CLIM methodiek.

Mijn cursisten gingen zeer gemotiveerd aan het werk en wilden zelfs geen pauze!

Zij kwamen tot vogende eigen gemaakte vragen over het fragment Nieuw Leven deel 4, 'Een doktersbezoek.

Meer tips

Werken met de apps op deze site

Didactische tips

Kahoot

zie hierboven

 

Quizlet

(https://quizlet.com/140454378/flashcards)

Dit is een zeer veelzijdige app. De docent voert eenmalig een oefening in en Quizlet zet het om in diverse spellen.

Gekozen is voor een wat uitgebreidere vocabulaire ter verdieping op bijvoorbeeld de stof in ‘Zo Gezegd’. Echter kan dit uiteraard in combinatie met iedere andere methode worden gebruikt, of op zichzelf staand.

 

Film Mr. Bean

Grappig filmpje van Mr. Bean (cartoon versie) in het ziekenhuis. Op drie verschillende momenten stopt de film en komt een opdracht in beeld. Als de film in de klas vertoond wordt, kan de docent bepalen hoeveel denktijd de cursisten krijgen. De vragen kunnen individueel, in duo’s of in de groep behandeld worden. Eventueel, bij afstandsonderwijs bijvoorbeeld, zou ook via een life chat over de opdrachten gediscussieerd kunnen worden.

 

Andere filmpjes

Er staan nog enkele filmpjes ter inspiratie op de site. Deze kunnen ingezet worden als energizer, ter introductie van bijvoorbeeld een thema, om een discussie te beginnen en zo zijn er uiteraard nog veel meer mogelijkheden te bedenken.

 

Memory

Het klassieke memory, maar dan online. Het thema sluit volledig aan op de les in ‘Zo Gezegd’; dezelfde afbeeldingen worden gebruikt. Voor deze app kunnen individuele momenten in de les worden ingeruimd of eventueel in duo’s gespeeld worden. Ook zou het als oefening thuis gedaan kunnen worden.

Live chat

Dit is een gelegenheid om de cursisten aan te zetten om te praten over de opdrachten. Hierbij gebruiken ze andere vaardigheden om meer inzicht te krijgen en kennis te vergaren over de leerstof.

De leerkracht kan via de chat ook een (buitenschoolse)schrijfopdracht geven al dan niet gekoppeld aan het thema. Er kan een bepaald uur afgesproken worden met de cursisten om tezamen in te loggen...

Webshop

Deze app kan heel breed ingezet worden.  Ik denk aan verschillende thema's bij Zo Gezegd: betalen met de euro, een formulier invullen (rol consument, administrator), wat scheelt er ?

De cursist doorloopt het hele aankoopproces bij een webwinkel.

Enquête

Hiermee kan de cursist aan de slag in een buitenschoolse spreekopdracht: " Interview je vrienden, buren of familie over ziek zijn."

De resultaten van de bevraging kunnen niet gecontroleerd worden maar de cursist kan wel zijn ICT vaardigheden oefenen door te werken met de website. Het stimuleren van spreekvaardigheden en spreekdurf is  echter het  voornaamste doel van deze app.

bottom of page